Placki bananowe z kokosem, bez glutenu, bez cukru.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki bananowe z kokosem, bez glutenu, bez cukru. Nie robię zbyt często placków, chociaż moje dzieci je uwielbiają, ale jeśli już mam wystarczająco dużo czasu, w szczególności w weekend, to wtedy staram się zrobić coś smacznego i zdrowego dla moich kochanych szkrabów. Tak powstały placki bananowe z kokosem, wspaniałe wegetariańskie placki, które pokochaliśmy. Uwielbiam połączenie kokosa z bananem, szczególnie tych plackach.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Wiórki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
– 2 dojrzałe banany
– ½ szklanki mąki kokosowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ szklanki mleka kokosowego
– 5 łyżek wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– świeże owoce
– olej do smażenia
Banany rozgniatamy za pomocą widelca.
Mąkę, banany, wiórki kokosowe, cynamon, mleko, proszek do pieczenia umieszczamy w misce i mieszamy. Musi nam powstać gładkie ciasto na placki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki posypujemy świeżymi owocami. Gotowe.
Fajna i szybka przekąska dla małego i dużego. Moje dzieciaczki przepadają za plackami bananowymi z kokosem. Z pewnością Wy także je polubicie!
Smacznego.