Grzany cydr.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Grzany cydr. Choć cydr smakuje dobrze sam, bez dodatków, czasami jest dobrze pokombinować i połączyć kilka składników, aby wyszło nam coś wybornego. Idealny do popijania z przyjaciółmi. Dzięki kilku akcentom napój ten smakuje jeszcze lepiej. Grzany cydr jest bardzo pyszny, a aromat zachęcający do kosztowania. Na zdrówko!
Cydr to inaczej jabłecznik, napój alkoholowy, który powstaje z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Charakteryzuje się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek. Napój ten dobrze gasi pragnienie. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Pośród przeciwutleniaczy liczne są fenole, antocyjany i triterpenoidy. Poza antyoksydantami w cydrze znajdziemy również sporo potasu. Cydr posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Posiada właściwości wspomagające wydzielanie soków trawiennych i pozytywnie wpływa na trawienie. Zawarty w cydrze potas korzystnie wpływa na na nasz układ mięśniowy i nerwowy. Pamiętajmy, że cydr jest napojem alkoholowym i trzeba go pić z umiarem!
Składniki jakich będziemy potrzebować:
– ½ zielonego jabłka
– 1 litr cydru
– 2 kawałki kory cynamonu
– 1 łyżka goździków
– 2 gwiazdki anyżu
– 5 łyżek cukru brązowego
Do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całej powierzchni dna. Stawiamy garnek na średnim ogniu i czekamy, aż cukier się skarmelizuj, nie mieszamy. Gdy cukier zacznie się lekko dymić i będzie miał kolor brązowy, nie czarny, wlewamy wtedy nasz cydr, bardzo powoli ponieważ będzie pryskać. Mieszamy. Następnie dodajemy anyż, cynamon i goździki. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż napój będzie gorący. Teraz dodajemy kawałki pokrojonego jabłka. Nasz napój jest gotowy.
Przelewamy do szklanek i podajemy go na gorąco.
Wyśmienity napój.
SMACZNY, GRZANY CYDR!