Muffinki śniadaniowe z warzywami, szynką i serem mozzarella.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki śniadaniowe z warzywami, szynką i serem mozzarella. Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Więc warto nasz dzień zacząć od czegoś pysznego i zdrowego. Wytrawne jajeczne babeczki są idealną alternatywą dla jajecznicy bądź omleta. Życzę Wam smacznego.
Składniki jaki będą potrzebne:
– ½ papryki żółtej
– ½ papryki czerwonej
– 50 g chudej szynki z indyka
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 100 g startego sera mozzarella
– 5 jajek
– ½ czerwonej cebuli
– pół pęczka szczypiorku
– pół pęczka natki pietruszki
– 100 ml mleka
– sól, pieprz
Paprykę, szynkę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Szczypiorek i natkę siekamy drobno i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dikładamy starty ser mozzarella, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka. Po chwili dodajemy mleko, sól, pieprz i sodę oczyszczoną. Miksujemy jeszcze przez chwilkę.
Foremkę do muffinek smarujemy tłuszczem. Ja użyłam masła. Oczywiście można użyć papilotek, wtedy nie ma potrzeby użycia tłuszczu. Do foremek nakładamy nasz farsz warzywny z serem i zalewamy je rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez ok 20 minut. Gotowe.
W ten sposób mamy smaczne i zdrowe śniadanie. Muffinki również świetnie smakują na zimno, wtedy dobrze się sprawdzą jako przekąska.
Życzę smacznego.
SMACZNE MUFFINKI ŚNIADANIOWE!