Ogórki z chili.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ogórki z chili. Nadszedł czas robienia przetworów… Sałatki obiadowe w słoikach (zrobione własnoręcznie) to coś wspaniałego. Sałatka z ogórków i chili jest wyśmienita, fakt troszkę ostra, ale smakuje wyjątkowo.
Składniki:
– 3 kg ogórków
– 750 g cukru
– 1,5 szklanki octu
– 5 łyżek soli
– 1 łyżka chili
– 8 łyżek oleju
– 1 główka czosnku
Ogórki kroimy w plastry i zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin.
Cukier zagotowujemy z octem, odstawiamy do ostygnięcia.
Po 6 godzinach odlewamy wodę z ogórków i dodajemy chili, czosnek pokrojony w plasterki i olej lekko podgrzany. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na kolejne 12 godzin, po upływie tegoczasu wkładamy ogórki do słoików, zakręcamy i odstawiamy do spiżarni. NIE GOTUJEMY SŁOIKÓW.
Sałatka jest naprawdę przepyszna i zdrowa. Idealna na zimowe dni. Zachęcam do zrobienia.
ACH TE PYSZNE OGÓRKI Z CHILI!