Przepis na mleko migdałowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Przepis na mleko migdałowe. W naszej diecie powinny się znaleźć różnorodne produkty, by w ten sposób dostarczyć sobie wszystkich, niezbędnych składników odżywczych. Zachęcam Was by mleko migdałowe zagościło w Waszym jadłospisie, ponieważ mleko z migdałów jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych napoi. Często stosowane jest w kuchni wegańskiej, lecz jego walory powinny docenić też inne osoby. Każdy z nas może samodzielnie wykonać mleko migdałowe w domu. Z pozostałej masy migdałowej możemy wykonać ciasta, serki lub deserki.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g migdałów
– 3 szklanki wody +1 szklanka wody mineralne
– 3 łyżki syropu klonowego
Migdały zalewamy trzema szklankami woda i zostawiamy na cała noc. Rano blendujemy orzechy razem z wodą i dodajemy syrop klonowy. Przelewamy przez sitko dwukrotnie. Do mleka dodajemy szklankę wody.
Pozostała papkę migdałową możemy wykorzystać do wykonania ciasta, deseru lub serka.
Mleko trzymamy w lodówce w szklanej butelce. Świetnie nadaje się do kawy, kakao bądź musli.
Mleko migdałowe jest bardzo smaczne i zdrowe, więc zachęcam Was moi drodzy do wykonania go w domu.
PYSZNE, ZDROWE MLEKO MIGDAŁOWE!