Pyszne ciasto marchewkowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne ciasto marchewkowe. Bardzo proste w wykonaniu i nie zajmie wiele czasu. Świetne połączenie marchewki, jabłek, cynamonu i orzechów pecan. Jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, znika ze stołu w kilka minut.
Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta:
-2 jajka
– 200g mąki
– 200 g startej marchewki
– 120 g cukru brązowego
– 120 oleju roślinnego
– 50 g wiórków kokosowych
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka sody
– 50 g orzechów pacan
– 100 g jabłek
Polewa:
– 125 g serka Philadelphia
– 50 g masła
– 15 g cukru pudru
Ubijamy jajka, dodajemy cukier nadal ubijamy do momentu aż masa będzie puszysta. Ciągle ubijamy i dodajemy olej (powoli wlewamy).
Do gotowej masy dodajemy marchewkę, jabłka, wiórki, orzechy posiekane. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól. Mieszamy. Przesypujemy suche składniki do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzewamy do 150 °C.
Polewa:
Ubijamy serek z miękkim masłem i cukrem pudrem. Polewę wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Na ostudzone ciasto kładziemy masę serową i posypujemy odrobiną orzechów.
Podałam Wam polewę z serkiem jednak na zdjęciu jak widzicie moje ciasto polane jest polewą zrobioną z kakao.
PYSZNE, DOMOWE CIASTO MARCHEWKOWE!