Sałatka z jajkami i papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z jajkami i papryką, to pożywny i smaczny posiłek, który idealnie sprawdzi się jako dietetyczna kolacja. Jest łatwa w wykonaniu i szybka. Sałatka jest źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin i składników mineralnych. Świetna dla osób żyjących w biegu i chcących zdrowo się odżywiać!
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 jajka
– 2 papryki
– 1 czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki słonecznika
– 3 łyżki jogurty greckiego
– Pęczek rzodkiewki
– Sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Słonecznik podsmażamy na suchej patelni do momentu zezłocenia.
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko łączymy ze sobą dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku.
W teo oto szybki sposób mamy smaczną, zdrową sałatkę.
PYSZNA SAŁATKA Z JAJKIEM I PAPRYKĄ!