Smaczne śledzie z papryką i ogórkiem konserwowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smaczne śledzie z papryką i ogórkiem konserwowym. Śledzie to klasyczne, staromodne ryby, które ostatnio wracają do łask i bardzo dobrze. Głównym składnikiem są śledzie, połączone z konserwową papryka i ogórkiem dają wspaniały efekt, który zostaje uzupełniany kolorowym pieprzem. Danie to jest bardzo ciekawą kompozycja smakową, którą ja osobiście uwielbiam. Łatwo można uzależnić się od śledzi i ja jestem tego dowodem! Sałatka ta świetnie się sprawdzi jako przystawka, a w okresie świąt czy postu te śledziki są idealne.
Śledzie wzmacniają nasze serce i poprawiają pamięć. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Zawierają również tłuszcze jedno i wielonienasycone, jednak te tłuszcze nie posiadają właściwości tuczących. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B6, B12, D, E. Składniki mineralne zawarte w śledziach: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zatrzymuje rozwój bakterii, obniża ciśnienie krwi, zwalcza infekcje. Czosnek również bardzo dobrze wpływa na pracę układu trawiennego, niszczy pasożyty znajdujące się w jelitach. Czosnek odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po kuracji antybiotykowej. Spowalnia procesy starzenia. Czosnek może być jedzone przez każdego z nas począwszy od dzieci do osób w podeszłym wieku. Witaminy: A, B1, B2,C, PP. Składniki mineralne to; wapń, potas, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 matiasów
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– ½ paczki pieprzu kolorowego
– 5 ogórków konserwowych
– 5 kawałków papryki konserwowej
– olej
– 3 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
– 4 łyżki zalewy z papryki konserwowej
Pieprz rozgniatamy w moździerzu.
Matiasy namaczamy w wodzie na ok 3 godziny. Następnie kroimy w kawałki i posypujemy startym pieprzem. Rybę przekładamy do miseczki. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Warzywa dodajemy do matiasów. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych składników. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy wrzątkiem. Po chwili przecedzamy. Sparzoną cebulkę dodajemy do miseczki. Dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy zalewę z ogórków i papryki. Na koniec wlewamy olej (tak aby śledzie były przykryte). Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Śledzie z warzywami bardzo fajnie sprawdza się na przyjęciu rodzinnym bądź jako lekka kolacja.
SMACZNE ŚLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGORKIEM KONSERWOWYM!