Sok z cytryny, marchewki i jabłek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sok z cytryny, marchewki i jabłek jest bardzo smaczny i zdrowy. Soki piję codziennie. Każdego dnia staram się pić coś innego. Dlatego pragnę się z Wami podzielić kolejnym, niepowtarzalnym przepisem na sok warzywno – owocowy. Ciekawa kompozycja smaku.
Składniki jakich potrzebujemy:
– 1 cytryna
– 2 jabłka
– 3 marchewki
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 pomarańcza.
Cytryna zawiera bardzo dużo witaminy C i bioflawonoidów (to naturalnie występujące substancje fitochemiczne, znajdujące się w roślinach. Nadają roślinom zabarwienie w szczególności ich owocom. W organizmie człowieka mogą pełnić podobną funkcję jak witaminy). W skład cytryny wchodzą również witaminy i składniki mineralne takie jak: B1, B6, B9, PP, potas, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik.
Jabłka zawierają takie witaminy jak: C, A, B1, B2, PP dostarczą również takich minerałów jak: potas i żelazo, w swoim składzie ma dużo błonnika roślinnego, a także pektynę (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych roślin).
Marchewka zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, jod, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Seler naciowy posiada dużą dawkę witaminy C oraz witaminy z grupy B, PP, E. Zawiera również wapń. potas, cynk, kwas foliowy, magnez i żelazo.
Pomarańcze zawierają bardzo dużo witaminy i minerały znajdujące się w pomarańczy to: C, B1, B2, B3, B6, wapń, magnez, fosfor, potas. W swoim składzie posiadają również kwas foliowy i pantotenowy.
ZDROWIE W SZKLANCE!