Właściwości skorupki jajka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Właściwości skorupki jajka. Kiedyś wpadł mi w ręce artykuł, w którym pisali o skorupkach jaj. Zdziwiło mnie to bardzo… Jak w ogóle można jeść skorupki, przecież to odpady, które lądują w koszu na śmieci! Poszperałam w internecie, przeczytałam kilka artykułów i co się okazało, że skorupki, to nie ŚMIEĆ, a źródło WAPNIA, który przyswajany jest przez organizm człowieka aż w 90%. Mają podobny skład jak zęby i układ kostny człowieka, dlatego też są bardzo pomocne w profilaktyce leczenia osteoporozy. Poza węglanem wapnia skorupka jest źródłem cennych mikroelementów między innymi: miedź, fluor, żelazo, mangan, siarka, krzem, cynk, selen, bor, chrom, fosfor, glin, kadm, rtęć, ołów, stront, wanad, amoniak.
W skorupce najwięcej znajduje się wapnia stanowi on ok. 40% suchej masy, następnie jest magnez ok. 0,45%, azot 0,4%, fosfor ok. 0,1%. Reszta pierwiastków występuje w ilościach śladowych, również nasz organizm potrzebuje ich w takich ilościach.
Skorupka jajek jest idealnym suplementem diety. Nie potrzebujemy zaopatrywać się w dodatkowe tabletki, które niszczą strukturę żołądka. Wystarczy wprowadzić do naszej codziennej, zdrowej diety pół grama zmielonych skorupek i nasz organizm dostanie wszystko to co jest mu potrzebne do niezbędnego funkcjonowania.
Przepis:
Skorupki jaj zamoczyć we wrzątku na ok. 5 minut, następnie wyciągamy je zostawiamy do wyschnięcia, jak skorupki będą suche mielimy je w młynku do kawy. Spożywamy je codziennie ok. pół łyżeczki. Możemy zmieszać skorupki z jogurtem, twarożkiem, posypać nimi kanapkę, ale ja wolę je jeść z łyżeczki i od razu popić wodą.
Skorupka to nie śmieć!