Baton z owsa ekspandowanego i kakao.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Baton z owsa ekspandowanego i kakao, którego przepis przedstawię poniżej jest skarbnicą witamin, minerałów, kwasów jednonienasyconych, nasyconych oraz wielonienasyconych. Baton nie zawiera mąki, jajek, same ziarna, kakao i pyszny syrop klonowy. Śmiało możesz zabrać go ze sobą do pracy, dać dziecku na drugie śniadanie. Wypróbuj ten przepis bo warto dostarczyć sobie cennych witamin!
Sezam jest bogaty w wapń, który jest bardzo ważny dla naszego układu kostnego. Minerały jakie wchodzą w skład ziaren sezamu to: cynk, sód, magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor oraz witaminy: B6, E, A, kwas foliowy, niacyna.
Płatki owsiane należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. W ich składzie możemy znaleźć witaminy: B1, B6, E,PP, K oraz składniki mineralne takie jak: magnez, cynk, miedź, mangan, żelazo, selen, luteinę oraz błonnik. Jedzenie płatków korzystnie wpływa na nasze mięśnie oraz układ nerwowy, więc warto je jeść.
Składniki potrzebne do wykonania batona:
– 10 łyżek płatków owsianych
– 5 łyżek pestek dyni
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 3 łyżki kakao
– 4 łyżki syropu klonowego
– 4 łyżki białego sezamu
– 70 g owsa ekspandowanego
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 30 minut. Do miski wkładamy wszystkie składniki suche: owies, dynie, słonecznik, kakao, sezam. Dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy mokre płatki owsiane i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180°C.
PYSZNE ZIARNA W BATONIE!