Czekoladowe brownie z mascarpone i żurawiną.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe brownie z mascarpone i żurawiną. Najlepsze brownie na świecie. Chrupiący wierzch, mięciutki środek wysadzony cudowną żurawiną, mega czekoladowe. Ten przepis sprawi, że już nigdy nie wrócicie do ciasta w pudełku! Ale to chyba dobra wiadomość! Proste, smaczne, dekadenckie ciasto daje nam wspaniałą porcję czekolady.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B6, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 150 g masła
– 5 łyżek kakao
– ¾ szklanki cukru
– 100 g gorzkiej czekolady
– 250 g serka mascarpone
– 100 g suszonej żurawiny
– ½ szklanki maki
– 4 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło umieszczamy w garnku i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy. Czekamy, aż składniki się rozpuszczą.
Do miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem. Dodajemy mąkę, kakao, serek mascarpone i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy suszona żurawinę. Mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ok 40 minut. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy suszoną żurawiną.
Więc jeśli mamy ochotę na coś czekoladowego i zdrowego jednocześnie to robimy super smaczne brownie z mascarpone i żurawiną. Ciasto wykonuje się bardzo szybko, więc warto poczekać tę chwilę i cieszyć się wspaniałym czekoladowym ciastem.
CZEKOLADOWE BROWNIE Z MASCARPONE I ŻURAWINĄ!