Dietetyczna wuzetka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczna wuzetka. Uwielbiam to ciasto, delikatny posmak bitej śmietany i ten biszkopt… Coś wspaniałego. Zachwyca wspaniałym wyglądem. Idealny deser. Przedstawię Wam dietetyczną wersję tego wspaniałego ciasta. Zamiast tradycyjnej śmietany używamy gęstego mleczka kokosowego.
Składniki na spód:
– 250 g masy z migdałów
– 100 g owoców suszonych (u mnie żurawina, rodzynki, wiśnie)
– 100 g daktyli bez pestek
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 5 łyżeczek prawdziwego kakao
– odrobina soli
Daktyle i reszta suszonych owoców wkładamy do blendera. Dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na chwilkę. Dodajemy masę migdałową, wanilię, kakao i sól. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowy spód ciasta wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Składniki potrzebne do masy kokosowej:
– 2 puszki mleka kokosowego w puszce 82% (trzymamy w lodówce 48 h ponieważ wtedy zrobi nam się więcej gęstej masy kokosowej)
– 1 laska wanilii
– 1 łyżka miodu
Z puszki wyciągamy mleko kokosowe, a wodę wylewamy do szklanki. Do masy kokosowej dodajemy miód i ziarenka z laski wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy, bez grudek.
Blachę wyciągamy z lodówki i kładziemy kokosową masę. Rozprowadzamy równomiernie. Ponownie tortownice umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Składniki potrzebne do wykonania polewy:
– ½ gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego bądź masła
Do garnka wkładamy olej kokosowy i czekoladę i roztapiamy na wolnym ogniu. Jak składniki się rozpuszczą to polewamy nią ciasto. Ponownie umieszczamy ciasto w lodówce, by czekoladowa polewa nam zastygła. Tym razem zostawiamy ciasto na ok 30 minut, po tym czasie polewa powinna być gotowa.
Gotowe ciasto trzymamy w lodówce do 3 dni.
Smacznego
PYSZNE CIASTO Z MASĄ KOKOSOWĄ!