Dietetyczne jaglane brownie.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczne jaglane brownie, najlepszy przepis na niezwykle czekoladowe, soczyste i niewiarygodnie smaczne, zdrowe ciasto. Szybkie w wykonaniu, ciasto którego nie da się zepsuć. Przedstawię Wam przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego brownie, nie będziemy używać mąki tylko kaszy jaglanej, zamiast czekolady dodajemy kakao, wykorzystamy również jogurt grecki. Więc kochani zapraszam do kuchni i zaczynamy!
Inulina jest to cukier o wielu działaniach prozdrowotnych, naturalnie występuje w korzeniach cykorii mniszka lekarskiego. Inulina jest niskokaloryczna i posiada delikatną słodycz. Inulina możemy wykorzystać jako zagęstnik do zup lub sosów, możemy śmiało ją wykorzystać tam gdzie potrzebne jest użycie mąki, skrobi czy żelatyny. Inulina możemy zaliczyć do błonnika pokarmowego, ponieważ nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Inulina jest prebiotykiem, czyli wspiera rozwój populacji pożytecznych kultur bakterii takich jak Lactobacillus czy Bifidobacterium. Obecność tych bakterii jest konieczna by nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować.
Składniki jakich potrzebujemy:
-1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 jajka
– 200 g jogurtu greckiego
– 1 szklanka kakao
– 4 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżki inuliny
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaszę przelewamy raz ciepłą raz zimną wodą. Gotujemy ją wg instrukcji na opakowaniu. Jak kasza będzie ugotowana odstawiamy ją do ostygnięcia.
Do blendera wkładamy ostudzoną kaszę jaglaną i resztę składników: jogurt grecki, kakao, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, inulinę, olej kokosowy roztopiony. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C przez ok 50 minut.
Studzimy ciasto przed pokrojeniem. Dekorujemy wg własnego uznania.
PYSZNE, ZDROWE JAGLANE BROWNIE!