Jabłecznik z orzechami karmelizowanymi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jabłecznik z orzechami karmelizowanymi. Ach te jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami. Idealne na każdą okazję. Są pyszne, soczyste i delikatne. Każdy je uwielbia. Cóż więcej można oczekiwać od tego ciasta. Z pewnością często gości ono na Waszych stołach. Podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na jabłecznik z orzechami karmelizowanymi, smakuje wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki
– 100 g cukru pudru
– 150 g zimnego masła
– 2 jajka
– 4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Karmel orzechowy:
– 300 g posiekanych orzechów włoskich
– 80 g masła
– 5 łyżek miodu
– 1 łyżka cukru brązowego
Masa jabłkowa:
– 2 kg jabłek
– Cukier wg upodobań
– 3 łyżeczki cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Na patelni prażymy orzechy z miodem i cukrem.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę. Mieszamy jabłka z cynamonem i słodzimy. Teraz odstawiamy na bok i czekamy by jabłka puściły sok. Nadmiar płynu odlewamy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je. Jedną część kładziemy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy masę jabłkową i posypujemy cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch ciasta kładziemy gorący karmel. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180°C.
PYSZNE CIASTO Z JABŁKAMI!