Muffinki z pieczarkami i serem feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki z pieczarkami i serem feta. Bardzo delikatne ciasto i świetne połączenie pieczarek z serem feta. Podawać je możemy na ciepło jak i na zimno. W obu wydaniach smakują rewelacyjnie. Muffinki na słono to ciekawa alternatywa dla słodkich przekąsek. Posiadają one interesujący smak, chociaż dla smakoszy słodkich muffinków nie do końca może być to ciekawe połączenie. Chociaż mogę się mylić i znajdą one zwolenników wśród tych osób. Jedno jest pewne, że warto eksperymentować ze smakami. Sądzę, że warto skosztować muffinów w wytrawnej wersji, ponieważ mogą przypaść do gustu większości z Was.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 2 szklanki mąki gryczanej
– 150 g pieczarek
– 1 cebula czerwona
– ½ opakowania sera feta
– ½ pęczka szczypiorku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 łyżeczki soli
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 80 ml oleju
– 1 łyżeczka pieprzu
Pieczarki myjemy i kroimy w krostę. Czerwoną cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki z cebula. Ściągamy z ognia.
W misce umieszczamy jajka, miksujemy je. Do ubitych jaj dodajemy olej, sól, pieprz, mleko, proszek do pieczenia, mąkę, sodę oczyszczoną. Miksujemy do połączenia się składników.
Do gotowego ciasta dodajemy wcześniej usmażone pieczarki, szczypiorek i pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy za pomocą łyżki.
W foremce do babeczek umieszczamy papilotki i umieszczamy w nich nasze ciasto.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170°C.
Smaczne, szybkie i zdrowe babeczki z pieczarkami i serem feta.
SMACZNE MUFFINKI Z PIECZARKAMI I SEREM FETA!