Proteinowe kulki mocy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Proteinowe kulki mocy. Kulki proteinowe super proste w wykonaniu i bogate w składniki odżywcze. Pyszne, mega zdrowe, wykonane z kilku składników, stanowią doskonałą przekąskę między treningami. Te niepozorne małe kulki to prawdziwa bomba energetyczna. Dada nam siły i energii wtedy gdy będziemy jej potrzebowali.
Figi suszone posiadają wiele wartości odżywczych. Figi posiadają właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Suszone figi wzmacniają kości i zęby. Obniżają ciśnienie krwi,pomagają złagodzić stres i poprawiają pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w figach: A, B6, C, E, K1, PP, niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina. Związki mineralne to: cynk, sód, potas,fosfor, magnez, wapń, żelazo. Figi zawierają również dużo błonnika. Błonnik pobudza pracę jelit, dlatego też jest skutecznym lekiem na zaparcia.
Awokado jest jednym z moich ulubionych owoców, jest to azjatycki symbol miłości i płodności. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód. Składniki zawarte w awokado chronią skórę przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry. Awokado nadaje skórze promiennego wyglądu, skutecznie radzi sobie z plamami pigmentacyjnymi. Awokado świetnie usuwa martwy naskórek, podczas zabiegu aktywne składniki wnikają głęboko w skórę przywracając jej właściwy sposób odżywienia. Zielony owoc jest uwielbiany przez naszą skórę i włosy, wspaniale nawilża, odżywia i regeneruje
Potrzebne składniki:
– 100 g migdałów
– 100 g orzechów brazylijskich
– 2 łyżki oleju z awokado
– 30 g białka z serwatki
– 50 g suszonych fig
– 1 łyżka kakao
– wiórki kokosowe
Migdały namaczamy na noc.
Rano orzechy brazylijskie, olej z awokado, migdały i odżywkę białkową wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki do blendera i kontynuujemy miksowanie jeszcze przez chwilkę, aż powstanie lepkie ciasto.
Bierzemy kawałek ciasta i formujemy w rękach małe kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Kulki proteinowe przechowujemy w lodówce do kilku dni. Smacznego.
SUPER PROTEINOWE KULKI MOCY!