Pyszny omlet ryżowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny omlet ryżowy. Wspaniała potrawa, która idealnie sprawdzi się na szybie i smaczne śniadanie. Omlet jest łatwy w wykonaniu. Często go jadam na słodko z dżemem lub świeżymi owocami na śniadanie, ale wyśmienicie smakuje z warzywami i kurczakiem wtedy jest to mój obiad. Omlet jest delikatny i puszysty. Rozpływa się w ustach.
Mąka ryżowa idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej lub osób cierpiących na alergię pokarmową. W mące ryżowej występują substancje zwane fitoestrogeny i lignany, są to substancje zwalczające wolne rodniki, regulują gospodarkę hormonalna oraz spowalniają procesy starzenia się komórek. Ma działanie obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Ze względu na zawarcie błonnika zalecana jest dla osób cierpiących na zaparcia. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Wspomaga metabolizm i daje szybsze uczucie sytości. Zawartość witamin z grupy b pozytywnie wpływa na prawidłowe napięcie mięśniowe. Witaminy jakie znajdziemy w mące ryżowej to: A, B1, B2, B3, B6, B12, E. Składniki mineralne to: fosfor, magnez, cynk, potas, wapń, miedź, sód., żelazo. Zawiera także tłuszcze, błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki mąki ryżowej
– sól, pieprz
– troszkę wody
– olej do smażenia
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajko oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę wody, musimy uzyskać konsystencję lekko gęstą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto na patelnię. Smażymy po przykryciem na lekko złoty odcień z dwóch stron. Gotowy omlet przekładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki w formie warzyw lub owoców. Zależy od gustu.
Bardzo szybkie i smaczne danie. Idealnie się sprawdzi w formie śniadania.
Smacznego!
PYSZNY OMLET RYŻOWY!