Sernik.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik. Uwielbiam różnego rodzaju ciasta, ciasteczka, desery. Jednak za każdym razem jak komponuję jakiś smakołyk staram się by nie był on za słodki. Podzielę się z Wami smakowitym przepisem na sernik. Ciasto jest soczyste, nie ma dużo cukru, szybko się je robi, po prostu ,,niebo w gębie’’.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg twarogu
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 cukier waniliowy
– pół kostki Kasi
– aromat pomarańczowy.
Roztapiamy Kasię i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie twaróg (wcześniej zmielony 2 razy), jajka i cukier puder miksujemy. Jeśli już wszystkie składniki dokładnie wymieszamy to stopniowo dodajemy mąkę pszenna, ziemniaczaną i cukier waniliowy ciągle miksując na niskich obrotach. Teraz powoli wlewamy ostudzoną margarynę i aromat pomarańczowy ( ja wlewam ok. pół buteleczki aromatu tj. ok. 5 ml). Oczywiście możecie spróbować masę czy odpowiada Wam pod względem słodkości, jeśli nie to dodajcie jeszcze cukru pudru.
Masę sernikową mamy już gotową i wylewamy ją do tortownicy posmarowanej wcześniej margaryną i posypaną bułka tartą.
Sernik pieczemy w temperaturze ok 170°C przez godzinę. Pamiętajmy by przed wyjęciem sernika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, używamy do tego drewnianego patyczka.
I oto cały mój sekret na sernik. Jest łatwy w przygotowaniu i w miarę szybko się go robi.
SMACZNY, SOCZYSTY SERNIK!