Śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa. Jest to sałatka warstwowa, delikatna w smaku, idealna kompozycja. Idealna sałatka dla miłośników śledzi i nie tylko. Kilka składników a efekt spektakularny.
Śledzie wzmacniają nasze serce i poprawiają pamięć. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Zawierają również tłuszcze jedno i wielonienasycone, jednak te tłuszcze nie posiadają właściwości tuczących. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B6, B12, D, E. Składniki mineralne zawarte w śledziach: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki śledziowej:
– 4 matyjasy
– 3 cebule
– 3 ziemniaki
-3 marchewki duże
– 4 jajka
– majonez
– sól, pieprz
Ziemniaki i marchewkę gotujemy w całości, do momentu aż będą miękkie. Wyciągamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo.
Matyjasy namaczamy w wodzie przez ok 2 godzinki, by pozbyć się nadmiaru soli. Po godzinie zmieniamy wodę.
Matyjasy kroimy w paseczki u układamy na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i kładziemy na matyjasach. Delikatnie przyprawiamy. Ścieramy ugotowane ziemniaki na tarce o wąskich oczkach i kładziemy je na cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz ścieramy marchewkę i kładziemy ją na ziemniakach. Przyprawiamy. Na marchewkę kładziemy odrobinę majonezu, tyle by przykryć marchewkę. Na końcu ścieramy jajka.
Gotowe śledzie pod pierzynką.
Sałatka idealnie się sparwdzi na przyjęciu lub jako smaczna kolacja.
PYSZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA!