Smaczne gofry domowe.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smaczne gofry domowe. Robienie domowych gofrów nigdy nie było łatwiejsze. Poznajcie sekret na najlepsze, domowe, chrupiące gofry. Moje dzieciaki przepadają za goframi i długo szukałam odpowiedniego przepisu, który spełni moje oczekiwania i w końcu się udało! Dlatego pragnę podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem na domowe gofry, które są lekki, chrupiące i bardzo pyszne! Gofry są jednym z najsmaczniejszych przysmaków, kochają je dorośli i dzieci, nigdy nie ma się ich dość! Jeśli gofry nam pozostaną na następny dzień, bez problemu możemy przywrócić ich chrupkość nastawiając piekarnik na 100°C i układamy je na ruszcie, w ten sposób odzyskają swoją świetność. Gofry śmiało możemy jeść na śniadanie lub podwieczorek, zawsze jest odpowiednia pora by je zjeść!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1/3 szklanki oleju
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 jajka
– 1 ½ szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszki do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
-1 1/3 szklanki mleka 2% lub 3,5 %
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Do dekoracji:
– świeże owoce
– dżem
– syrop klonowy
– cukier puder
Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesypujemy przez sitko. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, esencję z wanilii, mleko i sól. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Osobno ubijamy białka. Gotową pianę dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto na gofry odstawiamy na ok 30 minut aby odpoczęło.
Rozgrzewamy gofrownicę i za pomocą chochelki nalewamy ciasto, rozprowadzamy równomiernie i pieczemy przez ok 4 minuty.
Gotowe gofry podajemy z owocami, bita śmietaną lub cukrem pudrem. Dodatki zostawiam Wam!
Smacznego!
SMACZNE GOFRY DOMOWE!