Zdrowe bułki z jagodami. Jagodzianki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe bułki z jagodami. Jagodzianki. Bardzo lekkie bułeczki wypełnione świeżymi jagodami. Zawsze jest dobry moment aby wykonać i zjeść smaczną jagodziankę. Poza tym, że sezon na jagody w pełni, więc śmiało możemy wykonać te małe cudeńka. Do wykonania bułek z jagodami używamy prostych składników, które dostaniemy w pobliskim sklepie. Wykonanie ciasta również jest proste, sądzę, że sobie poradzicie i niebawem będziecie delektować się wspaniałym aromatem a następnie cudownym smakiem świeżych bułek z jagodami. Smacznego!
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1kg mąki tortowej
– 2 szklanki mleka
– 100g drożdży
– ½ kostki masła
– ½ szklanki cukru + 2 łyżeczki
– 3 jajka
– 300 g jagód
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W osobnej misce wsypujemy mąkę cukier, szczypta soli, jajka. Mieszamy dokładnie. Gdy drożdże urosną dodajemy je do ciasta. Mieszamy. Masło wkładamy do garnka i podgrzewamy by nam się rozpuściło. Dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość będziemy mogli zacząć wykonywać bułeczki.
Jagody mieszamy z cukrem.
Łyżkę maczamy w wodzie i bierzemy kawałek ciasta, rozpłaszczamy je w rękach i w środek dodajemy trochę jagód i zlepiamy. Ręce możemy posypać mąka by ciasto nam nie przywierało. Uformowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170°C i pieczemy 20 minut.
Smaczne, zdrowe bułeczki z jagodami. Jagodzianki idealne na poczęstunek. Śmiało możemy je wziąć ze sobą na piknik i mamy ze sobą smaczną, zdrową bułeczkę.
ZDROWE BUŁKI Z JAGODAMI!
JAGODZIANKI!