Babeczki ze szpinakiem, serem mozzarella i pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki ze szpinakiem, serem mozzarella i pieczarkami. Bardzo smaczne i zdrowe. Idealnie nadają się na śniadanie bądź kolację. Dostarczą cennych składników odżywczych.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan,
Składniki na 12 babeczek:
– 6 jajek
– 250 g pieczarek
– 3 plasterki chudej szynki
– 150 g szpinaku
– sól, pieprz, kurkuma
– olej kokosowy do smażenia
– 150 g startego sera mozzarella
– 5 łyżek mleka
– ½ cebuli
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kurkumę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jak się usmażą przekładamy do miseczki w której są jajka. Na patelni podsmażamy krótko szpinak. Przekładamy do pozostałych składników. Szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Teraz dodajemy starty ser mozzarella. Dokładnie mieszamy.
Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami. Powoli wypełniamy foremki masą jajeczną do ¾ jej wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 170°C i pieczemy 20 minut.
Gotowe, pyszne babeczki ze szpinakiem.
PYSZNE, ZDROWE BABECZKI!