Baton z owsa ekspandowanego i nasion.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Baton z owsa ekspandowanego i nasion, bardzo zdrowy i smaczny. Nasiona pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy, działają jak mioteła i czyszczą nasze jelita ze złogów. Poza tym znajdują się w nich cenne składniki odżywcze. Warto więc je jeść codziennie. Dlatego też postanowiłam zrobić baton z nasion, by w ten sposób dostarczyć sobie i moim bliskim cennych składników odżywczych.
Składniki:
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu białego
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki cynamonu
70 gram płatków owsianych
25 gram owsa ekspandowanego
1 łyżka płatków migdałowych
30 gram żurawiny
40 gram daktyli
40 gram dobrej gorzkiej czekolady
1 duży banan
odrobina naturalnej esencji waniliowej
2 łyżki miodu
woda w razie potrzeby
Mieszamy w misce suche składniki (zboża, orzechy i przyprawy). Następnie dodajemy pokrojone owoce (im drobniejsze, tym łatwiej pokroimy później batoniki i nie będą się one rozpadać) i czekoladę, wszystko mieszamy.
Rozgniatamy banana i dodajemy miód oraz esencją, przekładamy do suchych składników. Mieszamy, masa musi być lepka, więc w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i mocno ją dociskamy i wyrównujemy. Pieczemy 20 minut w 180°C. Jak baton nam wystygnie, kroimy go w podłużne prostokąty.
ZDROWY BATON Z OWSA I NASION!