Domowe batony musli z nasionami chia i kokosem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe batony musli z nasionami chia i kokosem. Rozpocznij dzień od zdrowego, domowego batona musli. Większość z nas przepada za batonami, sklepowe półki uginają się od ich ciężaru, niestety w sklepowych batonach większości dominuje cukier i mała ilość konkretnych składników. Dlatego ja wolę zdrowszą wersję domową i mam nadzieję, że Wy również wybierzecie to co zdrowsze i smaczniejsze!
Potrzebne nam składniki:
– 70 g wiórek kokosowych
– 200 g płatków owsianych
– ¼ szklanki ziaren słonecznika
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– ½ szklanki orzechów nerkowca
– ½ szklanki rodzynek
– 1 łyżka ziaren sezamu białego
– 1 łyżka ziaren sezamu czarnego
– 2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki cynamonu
– ½ szklanki suszonych moreli
– 110 ml oleju kokosowego
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, cynamon, rodzynki, ziarna słonecznika, pokrojone drobno suszone morele, nasiona chia, posiekane orzechy nerkowca, nasiona sezamu białego i czarnego. Mieszamy dokładnie suche składniki.
Do garnka wlewamy olej, miód i ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż wszystkie składniki nam się rozpuszczą i połączą ze sobą.
Przelewamy naszą oleistą miksturę do suchych składników i mieszamy by wszystko nam się ładnie połączyło.
Przygotowujemy formę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy nasze ziarna do blaszki i ugniatamy wilgotnymi rękoma bardzo mocno, by nasze musli sie nie rozleciało. Wyrównujemy wierzch.
Piekarnika nastawiamy na 140 °C i pieczemy ok 45 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy nasz skarb z piekarnika i czekamy by ostygł. Nie wyciągamy go z foremki.
Po całkowitym ostygnięciu wyciągamy nasze ziarna i kroimy w prostokąty.
Teraz do woli możemy zajadać się pysznymi batonikami musli.
Mała wskazówka. Baton będzie nam łatwiej kroić jeśli wcześniej zostanie schłodzony w lodówce.
Możemy go również przechowywać w pojemniku w lodówce, wtedy zachowa świeżość na dłużej.
DOMOWE BATONY MUSLI! PYCHA!