Domowy peeling enzymatyczny.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy peeling enzymatyczny. Enzymy są jednym z najgorętszych składników w pielęgnacji skóry. Nie tylko znacznie poprawiają wygląd naszej cery, dodają jej blasku, ale delikatnie złuszczają skórę, pozostawiając ją jaśniejszą i wyraźniejszą. Jedynym problemem jest – podobnie jak wiele świetnych składników do pielęgnacji skóry – mają nieco wyższą cenę, ale nie martwmy się tym, w tym poście znajdziemy znacznie bardziej przystępną opcję… Tak, istnieją alternatywy dla majsterkowiczów i ten konkretny peeling enzymatyczny będzie jednym z naszych lepszych domowych peelingów.
Wiele owoców i warzyw posiada naturalne enzymy, które trawią martwe komórki skóry. Owoce takie jak jabłko, kiwi, ananas i owoce cytrusowe są dość kwaśne i dają mocne efekty, podczas gdy owoce takie jak banan, brzoskwinia i papaja są delikatniejsze dla skóry.
Tym razem dowiemy się o kilku innych owocach, które mają mocniejsze uderzenie. To nie żart, przyjaciele, więc jeśli mamy wrażliwą skórę, możemy delikatnie stąpać, jeśli zdecydujemy się ich użyć.
Jeśli są tu osoby, których skóra zatyka się zaledwie kilka dni po użyciu peelingu, pasków do oczyszczania porów lub jakiegokolwiek innego leczenia zaskórników, enzymy owocowe mogą być odpowiedzią na tego typu problemy.
1.Peeling enzymatyczny z ananasa.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– kawałek świeżego ananasa
Miksujemy świeżego ananas, aż będzie gładki i nakładamy cienką, równą warstwę na skórę. Pozostawiamy na 15 minut, a następnie spłukujemy zimną wodą. Powtarzamy ten zabieg dwa razy w tygodniu. Jeśli mamy szczególnie zatkaną skórę, spróbujmy ponownie wykonać maskę następnego dnia, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
Ananasy zawierają enzym znany jako bromelaina. Użycie tłuczonego owocu jako maski pomoże rozpuścić martwe komórki skóry, odwrócić uszkodzenia spowodowane wolnymi rodnikami i wygładzić teksturę skóry. Enzymy ananasowe świetnie nadają się również do wygładzania blizn potrądzikowych!
Ta maska jest trochę kwaśna, więc nie nakładaj tej maski po użyciu peelingu twarzy lub jeśli mamy otwarte rany. Dobrze jest stosować również na trądzik.
2.Peeling enzymatyczny z dyni.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– kawałek świeżej dyni
– woda lub miód
Dynie gotujemy na parze do momentu aż będzie miękka. Ugotowana dynie ścieramy na tarce i dodajemy odrobinę przegotowanej wody (jest to najsilniejszy sposób użycia) lub miodu (dla bardziej wrażliwej skóry) aż uzyskamy przyjemną pastę do smarowania. Nakładamy równomierną warstwę na skórę i pozostawmy ją przez 15 minut przed delikatnym spłukaniem letnią wodą. Powtarzamy tą czynność 2-3 razy w tygodniu.
Jest to jeden z najszybciej działających i agresywnych enzymów do stosowania na skórze, więc jeśli mamy bardzo zatkane pory, to jest to peeling właśnie dla nas. Dynie zawierają dużo alfa-hydroksykwasu, więc bądźmy ostrożni! Jeśli używamy tej maski zbyt często, możesz spowodować złuszczanie ze względu na jej działanie odnawiające skórę.
3.Peeling enzymatyczny z pomidora.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 pomidor
Wystarczy pokroić pomidora i wcierać go w czystą skórę. Pozostawiamy go na 15 minut, a następnie spłukujemy zimną wodą. Powtarzamy ten zabieg 2-3 razy w tygodniu.
Pomidory zawierają enzym znany jako kwas cytrynowy i są idealne dla osób cierpiących na nadmiernie tłustą skórę i zatkane pory. Pomidory nie tylko pomagają usuwać zaskórniki, ale również wybielają i rozjaśniają skórę, dzięki czemu są dobre dla osób z przebarwieniami. Pomidory również zwężają pory.
4.Peeling enzymatyczny z kiwi.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kiwi
Pokrójmy kawałek kiwi i wcieramy go w skórę. Pozostawiamy maskę na 15 minut, a następnie spłukujemy zimną wodą. Powtarzamy zabieg 2-3 razy w tygodniu.
Kiwi to kolejny owoc zawierający dużą ilość alfa-hydroksykwasu, dzięki czemu świetnie nadają się do zwiększenia obrotu komórkowego i rozjaśnienia skóry. Z czasem maski z kiwi mogą nawet wygładzić blizny potrądzikowe.
5.Peeling enzymatyczny z jabłka.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ jabłka
Jabłka zawierają kwas jabłkowy, dzięki czemu idealnie nadają się do rozpuszczenia gruczołu utkniętego w naszych porach. Równoważy również kwasowy płaszcz skóry, który pomaga chronić skórę przed pękaniem poprzez zwiększenie jej zasadowości. Jabłka świetnie nadają się również do użycia, jeśli nasza skóra ma dużo uszkodzeń słonecznych i starzeje się.
Zmiksujemy świeże jabłko i nakładamy cienką warstwę na świeżo umytą skórę. Pozostawiamy na twarzy przez 15 minut, a następnie spłukujemy zimną wodą. Powtarzamy tą czynność 2-3 razy w tygodniu.
6.Peeling enzymatyczny z cytryny.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ cytryny
Świeżą cytrynę wcieramy w skórę omijając okolice oczu. Pozostawiamy sok na 10-15 minut, a następnie spłukujemy zimną wodą. Jeśli maska zbyt mocno nam dokucza, mieszamy sok z cytryny z odrobiną miodu. Powtarzamy tylko wieczorem 2 razy w tygodniu.
Wszyscy wiedzą, jak korzystne mogą być cytryny dla zatkanej skóry ze skłonnością do trądziku. Zawarty w nich kwas cytrynowy zwiększa obrót komórek, rozjaśnia cerę i pomaga zabijać bakterie wywołujące trądzik. Cytryna może być najbardziej niewygodnym owocem do stosowania jako maska, więc zawsze upewnijmy się, że nasza skóra jest nieuszkodzona i nigdy nie używajmy jej po peelingu. Należy również zwrócić uwagę na WYŁĄCZNE stosowanie soku z cytryny w wieczorem, ponieważ zwiększa to wrażliwość skóry na światło. Jednak sok z cytryny jest fantastycznym lekarstwem na zaskórniki, więc jeśli możemy go tolerować, spróbujmy!
Wiele osób ma skórę, która jest zbyt wrażliwa na sok z cytryny, ale możemy złagodzić działanie soku z cytryny mieszając go z prawdziwym miodem.
Czego możemy się spodziewać podczas stosowania enzymów owocowych w zatkanych porach.
Najważniejsze jest, aby słuchać swojego ciała. Te peelingi owocowe brzmią nieszkodliwie, ale w rzeczywistości są dość mocne. Zaczerwienienie, podrażnienie i łuszczenie mogą wystąpić, gdy zaczniemy ich używać. Jeśli kiedykolwiek wydaje się nam zbyt silny, natychmiast spłukujemy maskę zimną wodą i rozważamy wymieszanie owoców z miodem lub aloesem następnym razem, gdy go użyjemy.
Mieszanie owoców z innymi składnikami sprawia, że te enzymy są nieco mniej skuteczne, więc jeśli okaże się, że musimy ciągle dodawać miód, możesz zamiast tego wybrać owoc papai. Jest o wiele łagodniejszy.
Po pewnym czasie nasza skóra powinna przystosować się do stosowania masek z enzymami owocowymi tylko raz w tygodniu, a potem jeszcze rzadziej. Dzieje się tak, ponieważ nasza skóra w końcu będzie mogła się optymalnie odmłodzić i będziemy mieć coraz mniej zatkanych porów.
Powodzenia!