Gotowanie na parze – dlaczego warto go spróbować?
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gotowanie to jedna z podstawowych, codziennych czynności, jaką wykonujemy dla siebie oraz naszych bliższych. Jeżeli zależy nam na zdrowszym trybie życia, warto również przyjrzeć się naszym metodom w kuchni. Czy gotowanie na parze to dobry krok?
- Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne?
- Składniki odżywcze w żywności – jak zachować ich jak najwięcej?
- Zalety gotowania na parze
- Czy gotowanie na parze sprawia, że smak potraw jest lepszy?
Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne?
Dobra dieta to nie tylko klucz do zachowania zgrabnej sylwetki. Pełnowartościowe, sycące i smaczne posiłki poprawiają również nasze samopoczucie, zapewniają energię do codziennych aktywności i pozytywnie wpływają na nas w ciągu całego dnia. Jeżeli planujemy zmienić nasz tryb żywieniowy na zdrowszy, warto zdecydowanie rozważyć zmianę sposobu gotowania. Używając mniej olejów, wybierając świeże warzywa i owoce możemy naprawdę rozszerzyć nasz jadłospis, i to przy stosunkowo niewielkim wysiłku.
Składniki odżywcze w żywności – jak zachować ich jak najwięcej?
Podczas przygotowywania posiłków powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na to, aby nam smakowały, ale również by zachowały swoje właściwości odżywcze. Podczas tradycyjnego gotowania, jak smażenie czy duszenie, istnieje duże ryzyko, że część witamin i innych związków organicznych ulegnie rozpadowi, co oznacza że nie będziemy w stanie ich przyswoić. Możemy zapobiec temu procesowi poprzez wybieranie innych metod przygotowywania żywności, jak na przykład gotowanie na parze czy beztłuszczowej frytkownicy. Dobre garnki również znacząco ułatwią nam zadanie, a potrawy w nich gotowane zachowają wiele cennych składników odżywczych.
Zalety gotowania na parze
Potrawy przygotowywane na parze mają wiele zalet. Przede wszystkim jest to jedna z najszybszych i najbardziej efektywnych metod obróbki cieplnej, co pozwala nam na sprawne i proste komponowanie posiłków. Do tego dzięki braku dodatkowych olejów i tłuszczów, jak w przypadku smażenia czy podduszania, przygotowana w ten sposób żywność jest mniej kaloryczna, co dobrze sprawdzi się u osób stosujących dietę redukcyjną, eliminacyjną lub lekkostrawną. Możemy łatwo przygotować posiłek wykorzystując garnki na parę lub, jeżeli nie chcemy zmieniać swojego obecnego wyposażenia kuchennego, wkłady do gotowania na parze. Niezależnie od naszego wyboru nie są to drogie rzeczy, a jednocześnie z powodzeniem wykorzystamy je zarówno na kuchence gazowej, jak i indukcyjnej.
Czy gotowanie na parze sprawia, że smak potraw jest lepszy?
Co do zasady potrawy gotowane we właściwej temperaturze i czasie zawsze powinny wyjść nam dobrze pod względem smakowym. Dużą rolę odgrywa również obecność olejów i przypraw, jakich zdecydujemy się użyć. Wybierając przygotowywanie posiłków na parze należy pamiętać, że potrawy zachowują więcej substancji odżywczych, co również wpływa na ich smak. Zwykle, szczególnie w przypadku warzyw, jest on delikatniejszy i bardziej wyrafinowany, co może nam pomóc w zwiększeniu ich ilości w diecie. Potrawy przygotowane na parze będą także łatwiejsze do spożycia i lżejsze dla dzieci, co może z kolei uławić nam wdrożenie zdrowych rzeczy do ich jadłospisu.
Gotowanie na parze ma wiele zalet i niewątpliwie poprawia jakość naszego codziennego odżywiania. Jednocześnie nie jest to trudne i nawet z podstawowym wyposażeniem kuchni damy sobie radę. Jeżeli jednak planujemy częstsze stosowanie tej metody, warto wyposażyć się w garnki lub wkłady do gotowania na parze – dzięki temu będziemy w stanie przygotować posiłki jeszcze szybciej i smaczniej.
Post sponsorowany