Krewetki z warzywami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Krewetki z warzywami. Obiad z owocami morza doda mu odrobinę wykwintności. Połączenie szparagów, papryki i krewetek idealna kompozycja. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie obiadu z krewetek pochłonie dużo naszego czasu, jednak wbrew pozorom jest to danie szybkie w przygotowaniu. Jeśli mi nie wierzycie, przekonajcie się!
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Potrzebne składniki:
– 500 g krewetek (u mnie mrożone)
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 pęczka szparagów
– 2 duże papryki
– olej kokosowy do smażenia
– 1 łyżeczka curry
– sól, pieprz
Mrożone krewetki wysypujemy na patelnię i podsmażamy, odlewamy nadmiar wody. Po odparowaniu wody dodajemy łyżce oleju kokosowego i podsmażamy krewetki. Następnie dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i curry. Mieszamy. Jeszcze chwilkę smażymy krewetki. Odstawiamy
Paprykę kroimy w paseczki, szparagi przecinamy na pół.
Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy warzywa. Smażymy pod przykryciem by lekko zmiękły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej usmażone krewetki. Mieszamy. Jeszcze chwilę razem dusimy i gotowe.
Krewetki z warzywami śmiało możemy podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Bardzo szybkie i zdrowe danie obiadowe.
KREWETKI Z WARZYWAMI. SMACZNIE I ZDROWO!