Mrożona kawa karmelowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mrożona kawa karmelowa. Ta domowa kawa o smaku karmelu smakuje lepiej niż w kawiarni i jest taka łatwa do zrobienia! Biorąc pod uwagę, że na zewnątrz panuje upał, pot się z nas leje, więc w takich warunkach nie możemy myśleć o filiżance ciepłej kawy, więc z ratunkiem przychodzi nam kawa mrożona. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej, więc warto wykonać tą dodającą nam ochłody kawkę! Ta mrożona kawa karmelowa jest równie dobra, jeśli nie lepsza niż ta w kawaiarni i co najważniejsze – może być przygotowana na miejscu w domu.
Składniki jakie będą nam potrzebne – porcja na 1 kawę:
– 2 łyżeczki kawy sypanej
– szklanka wody
– 4 łyżeczki słodzonego mleka skondensowanego
– 2 łyżeczki syropu karmelowego
– szczypta soli
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– lód
Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zaparzoną kawę przecedzamy.
Do szklanki dodajemy kostki lodu ( wg uznania) wlewamy kawę, dodajemy mleko skondensowane, szczyptę soli i syrop karmelowy. Mieszamy. Jeśli kawa jest mało słodka możemy dolać więcej syropu lub mleczka skondensowanego.
Jeśli potrzebujemy większej ilości kawy to wystarczy podwoić, potroić ilość składników.
Jeśli pragniemy kawy do smakowania i delektowania się nią to ten przepis jest idealny. Poza tym jeśli nie chcemy wydawać dużo gotówki na kawę to ta kawa nam to zagwarantuje!
Jeśli jesteśmy uzależnieni od kawy i szukamy nowych ciekawych smaków napojów kawowych, które można wykonać samodzielnie w domu to ten przepis gwarantuje zadowolenie!