Pyszna sałatka z makaronem i makrelą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszna sałatka z makaronem i makrelą. Uwielbiam jeść zdrowo, ale czasami słyszę komentarze, że nie można znaleźć czasu na przygotowanie zdrowego i smacznego jedzenia, że zdrowe jedzenie jest za drogie i czasochłonne! Aby pokazać, że ludzie którzy tak sądzą i rozwiać ich wszelkie wątpliwości odnośnie zdrowej diety pokazuję kolejną smaczną i zdrową sałatkę z makrelą i makaronem. Sposób wykonania sałatki jest prosty, koszt niewielki. Zdrowe witaminki i tłuszcze zaopatrzą nasz organizm w pozytywną dawkę zdrowia. Poza tym na mojej stronie jest wiele zdrowych, dietetycznych przepisów.
Makrela należy do gatunku ryb tłustych i dlatego jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Pomimo, że makrela jest bardzo zdrowa i smaczna powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ ryba ta ma skłonność do kumulowanie związków rtęci. Kwasy omega zwarte w makreli pozytywnie wpływają na naszą koncentrację oraz pamięć. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Selen występujący w rybie ma wpływ na wzmocnienie odporności, chroni organizm przed zakażeniem wirusami czy bakteriami. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, zapobiega miażdżycy. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Jedzenie makreli pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Działa pozytywnie na zęby i kości. Witaminy jakie znajdziemy w makreli to: A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w makreli to: potas, selen, jod, sód, magnez, wapń, fosfor. Znajdziemy też dużo białka, kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– biała część pora
– 300 g makaronu
– 1 szklanka wody z gotowania makaronu
– ½ szklanki sera mozzarella
– sól, pieprz
– 300 g wędzonej makreli
– kilka listków bazylii
– 3 łyżki oleju
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzamy i odlewamy jedną szklankę wody makaronowej.
Pora kroimy w krążki i podsmażamy na oleju.
Ściągamy skórkę z makreli i oczyszczamy ją z ości. Rybę dodajemy do pora, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 5 minut. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron.
Szklankę wody z makaronu i serem mozzarella łączymy ze sobą. Mieszamy. Dolewamy sos do pozostałych składników, które są na patelni. Mieszamy chwilę jeszcze smażymy aby woda troszkę odparowała. Gotowa potrawę posypujemy świeżymi listkami bazylii.
PYSZNA SAŁATKA Z MAKARONEM I MAKRELĄ!