Pyszna zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszna zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego. Bardzo fajny pomysł na zdrowy obiad. Zero smażenia, tylko pieczone składniki i chuda pierś z indyka. Danie jest sycące i bardzo smaczne. Zazwyczaj zapiekanki kojarzą się z ciężkostrawnym posiłkiem? Zgadza się niektóre takie są, jednak nie ta. Zapiekanka zrobi wrażenie na domownikach! Czas przygotowania jest minimalny, więc śmiało mogą ją wykonać osoby zapracowane.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1,5 kg ziemniaków
– 1 kg mielonej piersi z indyka
– 2 marchewki
– 1 por
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– ½ brokuła
– ewentualnie ser mozzarella do posypania
Pierś z indyka mielimy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki kroimy w talarki.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Czosnek i cebulę siekamy w drobna kostkę. Posiekane warzywa dodajemy do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy.
Połową talarków układamy na spód naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy mięso mielone, startą marchewkę, posiekaną w plasterki biała część pora i kładziemy kilka różyczek brokuła. Przykrywamy resztą ziemniaków. Dla smakoszy sera można posypać wierzch serem mozzarella.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy 1,5 godziny.
PYSZNA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I MIĘSA MIELONEGO!