Pyszne muffinki z grzybami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne muffinki z grzybami. Trochę sceptycznie podchodziłam do kombinacji muffinów grzybowych, ale miałam zalegające pieczarki w lodówce a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to postanowiłam wykorzystać je do babeczek. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Babeczki z grzybami wyszły bardzo smaczne. Ciasto wilgotne, troszeczkę zbite a w środku pieczarki i cebula. Pycha. Te małe muffinki są łatwe i szybkie do wykonania. Grzyby smaczne, niskokaloryczne i bogate w witaminy z grupy B, potas i selen. To wspaniały sposób na dostarczenie sobie witamin i minerałów. Śmiało można je jeść na śniadanie, kolację lub w ciągu dnia, gdy złapie nas głód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g pieczarek lub innych grzybów leśnych
– 1 duża cebula
– 2 jajka
– 150 ml jogurtu naturalnego
– 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki gryczanej
– sól, pieprz
– olej kokosowy do smażenia
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– opcjonalnie odrobina sera startego do posypania muffinek
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Pieczarki bądź inne grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Usmażony farsz odstawiamy na bok.
Jajka miksujemy z jogurtem naturalnym. Gdy składniki nam się połączą dodajemy mąki i proszek do pieczenia, kontynuujemy miksowanie. Gotowe ciasto łączymy z grzybami.
Nasze foremki do muffinek wykładamy papilotkami i umieszczamy w nich nasze ciasto. Wypełnione foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok 20 minut. Jeśli zdecydujecie się na posypanie babeczek serem żółtym to należy po 10 minutach od upieczenia wyciągnąć formę z babeczkami i je posypać żółtym serem i ponownie umieścić je w piekarniku.
W ten oto łatwy i szybki sposób mamy pyszne babeczki z grzybami.
Smacznego.
WYŚMIENITE MUFFINKI Z GRZYBAMI!