Pyszny, zdrowy sernik wegański z kaszy jaglanej. Bez pieczenia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny, zdrowy sernik wegański z kaszy jaglanej jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Uwielbiam je robić i uwielbiam eksperymentować, więc dziś przestawię Wam inną odmianę sernika, będzie to wegański sernik z kaszy jaglanej idealny dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę i zależy im na zdrowym stylu życia.
Składniki potrzebne do wykonania sernika:
– 200 g kaszy jaglanej
– 250 ml mleka migdałowego
– 250 ml wody
– ½ szklanki oleju kokosowego
– 400 g mleczka kokosowego w puszce (mleczko trzymamy w lodówce przez min 48 godzin by utworzyło się dużo mleczka)
– 150 g wiórek kokosowych
– 2 łyżeczki soku z cytryny
Na wierzch:
– Płatki migdałowe
– Gorzka czekolada
Mleko gotujemy razem z wodą. Kaszę jaglaną przelewamy raz zimną raz ciepłą wodą by pozbyć się goryczki i wsypujemy ją do garnka z wodą i mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut od czasu do czasu mieszając. Teraz ściągamy kaszę z ognia i odstawiamy by wchłonęła ona cały płyn. Czekamy aż ostygnie.
Przestudzoną kaszę miksujemy z mleczkiem kokosowym z puszki, olejem kokosowym i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę sernikową wylewamy na tortownicę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu posypujemy ciasto startą czekoladą i płatkami migdałowymi, które wcześniej pod smażyliśmy na patelni.
WYŚMIENITY, ZDROWY SERNIK!