Pyszna sałatka z soczewicy i tuńczyka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszna sałatka z soczewicy i tuńczyka jest bardzo smaczna i zdrowa. Składniki zawarte w sałatce dostarczą naszemu organizmowi bardzo cennych substancji odżywczych.
Soczewica zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm i może zastąpić białko zwierzęce. Witaminy jakie znajdziemy w soczewicy: C, B6, A, K, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy. Minerały wchodzące w skład soczewicy: sód, wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo. Soczewica jest sprzymierzeńcem osób, które borykają się z nadwagę, ponieważ błonnik i białko sprawią, że niewielka porcja dania z soczewicy jest sycącym posiłkiem.
Jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Witaminy znajdujące się w jajku: A, B2, B12, E, D, K. Składniki mineralne wchodzące w skład jajka: sód, potas, selen, cynk, miedź, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Sałatka jest prosta, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki potrzebne do sałatki:
– 5 jajek
– 1 czerwona papryka
– 1 szklanka soczewicy
– 4 ząbki czosnki
– Szczypiorek
– 1 puszka tuńczyka w wodzie
– Oliwa z oliwek
– Sól, pieprz
– 1 cebula czerwona
– 20 szt czarnych oliwek
Jajka gotujemy na twardo.
Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Jajka, paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Oliwki kroimy na połówki. Szczypiorek siekamy drobno. Tuńczyka odcedzamy i kruszymy na drobne kawałki. Wsypujemy ugotowaną soczewicę do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy do smaku.
Pyszna, zdrowa, smaczna sałatka.
PYSZNA, KOLOROWA SAŁATKA!