Babeczki z batatów, papryki i sera żółtego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki z batatów, papryki i sera żółtego. Bardzo lubię pieczenie, w szczególności jeśli są to smaczne, małe babeczki. Są poręczne, z łatwością można zapakować je do plecaka lub torebki i mieć przy sobie zawsze zdrową przekąskę. Babeczki są pełne wartości odżywczych, ze względu na zawartość w nich warzyw. Babeczki są szybkie i łatwe w wykonaniu. Smacznego! Poniżej opiszę właściwości z kilku składników.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 małych batatów
– 4 łyżki sera żółtego
– 2 czerwone papryki
– ½ pęczka szczypiorku
– 1 cebula
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– sól, pieprz do smaku
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Szczypior siekamy drobno, bataty ścieramy na tarce. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy pokrojone warzywa. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. mieszamy.
Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami i umieszczamy w nich ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ok 50 minut.
W ten oto sposób mamy pyszne babeczki z batatów, papryki i sera żółtego. Są bardzo smaczne i idealnie będą nadawały się na podwieczorek lub przekąskę.
Co sądzicie o takiej formie babeczek?
Mi odpowiadają!
BABECZKI Z BATATÓW, PAPRYKI I SERA ŻÓŁTEGO!