Domowe precle. Słone precle.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe precle. Słone precle. Jest to jeden z najprostszych domowych sposobów przygotowania miękkich precli a rezultaty są wyjątkowo smaczne! Jeśli są tu osoby co myślą, że wykonanie precli jest czasochłonne, że jest to trudne zadanie, niemożliwy do opanowania przepis i całkiem szczerze… ból głowy. To się mylicie, ponieważ wykonanie tych precli jest bardzo łatwe i przyjemne. Dzisiejszy przepis na domowe pieczywo zajmie nam mniej czasu niż wymyślne manicure. Domowy przepis na precle, który jest tak prosty… później będziemy się zastanawiać, dlaczego wytworzenie precla wydawało się takie trudne?
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¾ szklanki ciepłej wody
– 1 ½ łyżeczki suchych drożdży
– 1 łyżka brązowego cukru
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Do smarowania:
– wrząca woda w garnku
– 2/3 szklanki sody oczyszczonej
– gruba sól himalajska
– 3 łyżki masła roztopionego
W pojemniku mieszamy ciepłą wodę z cukrem i drożdżami.
Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą i dodajemy sól. Mieszamy. Wlewamy mieszankę drożdżową i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i ściereczką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta zwijamy w chudą długa linię. Podnosimy końce ciasta w kierunku górnej części roboczej ( powstanie nam uśmieszek ) krzyżujemy je dwukrotnie a następnie składamy z powrotem nad dolną pętelką aby utworzyć kasztel precla. Pozostawiamy je na około 10 minut by ciasto odpoczęło.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
W garnku zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną. Każdy precel wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy je przez 30 sekund z każdej strony. Następnie przykładamy precle na blachę do pieczenia. Posypujemy solą. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy precle przez około 10 – 15 minut lub do złotego koloru.
Zaraz po wyciągnięciu precli z piekarnika smarujemy je roztopionym masłem.
Domowe precle różnią się od precli kupionych w sklepie są bardziej chlebowe i bułkowe niż standardowe precle. Cieszmy się domowymi preclami.