Domowy chleb ziołowo czosnkowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy chleb ziołowo czosnkowy. Po domu roznosi się wspaniały zapach czosnku, ziół i pieczonego chleba. Coś wspaniałego. Idealny na kanapki lub na przekąskę. Chleb znika bardzo szybko, ponieważ jest tak dobry, że nie można się od niego oderwać. Często używam maszyny do wykonania chleba, jednak tym razem postanowiłam własnoręcznie go wykonać od początku do samego końca i wiecie co? Jest to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam w życiu, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Więc nie czekajcie dłużej, róbcie listę zakupów i do dzieła.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ¼ szklanki ciepłej wody
– 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego niesłodzonego
– 4 łyżeczki drożdży
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki soli
– 1 ½ szklanki mąki chlebowej + 2 szklanki
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
Oliwa do posmarowania:
– ¾ szklanki oleju
– 3 łyżki świeżego tymianku
– 10 ząbków czosnku
– 2 łyżki świeżego rozmarynu
– sok z limonki
– sól
W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Dodajemy troszkę soli do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Do dużej miski dodajemy drożdże i ½ szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut. Następnie dodajemy resztę wody, cukier, sól, ocet, olej, mleko. Mieszamy. Do gotowych drożdży wsypujemy mąkę pełnoziarnistą i 1 ½ szklanki mąki chlebowej. Ugniatamy ciasto. Gdy jego konsystencja jest zbyt rzadka powoli dosypujemy mąkę chlebową by powstało nam gładkie ciasto. Ugniatamy ciasto przez kilka minut. Z ugniecionego ciasto formujemy kulkę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu aż podwoi swoją wielkość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i kroimy je na małe kawałki w formie prostokąta. Każdy kawałek smarujemy wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem i układamy je jeden na drugim. Ułożone kawałki ciasta przekładamy do formy, którą wcześnie nasmarowaliśmy tłuszczem. Ułożone ciasto na wierzchu smarujemy olejem z czosnkiem i przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę by ciasto wyrosło. ( Czasami potrzebne są dwie formy do chleba).
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 150°C i pieczemy przez kolejną godzinę. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Chleb z ziołami i czosnkiem jest jednym z najlepszych pieczyw jakie jadłam do tej pory. Jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale uwierzcie mi, że warto poświęcić ten czas i go wykonać. U mnie tech chlebek znika w mgnieniu oka. Jest bardzo ziołowy, delikatny i miękki.
Smacznego!
DOMOWY CHLEB ZIOŁOWO CZOSNKOWY!