Domowy wegetariański zdrowy baton snickers.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy wegetariański zdrowy baton snickers. Domowy baton snickers wykonany ze zdrowych składników, nie zawiera cukru, mleka, glutenu. Ten baton smakuje jak wersja kupiona w sklepie, chociaż nie, jest od niego lepszy! Domowy batonik snickers to spełnienie marzeń!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Korzeń Maca jest bogata w składniki odżywcze, proszek ten może skupić się na uzdrawianiu konkretnych słabości naszego ciała. Indianie peruwiańscy bo to oni docenili właściwości korzeni Maca, twierdzą, że ów warzywo posiada właściwości przeciw osteoporozie, pomagają utrzymać zdrowe kości,, również łagodzą dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Poprawia sprawność seksualną kobiet i mężczyzn i zwiększa płodność. Stosowany jest też jako środek do budowy i wytrzymałości masy mięśniowej. Ma działanie rewitalizujące wzmacniające odporność. Maca jest uznawana również za roślinę poprawiającą pamięć. Witaminy wchodzące w skład korzenia Maca: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Minerały jakie znajdziemy w proszku Maca: miedź, cynk, magnez, żelazo, bor, selen. Stanowi cenne uzupełnienie diety.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Karmel:
– 1 szklanka daktyli
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka proszku maca
Warstwa orzechowa:
– 2/3 szklanki mąki owsianej
– 1/3 szklanki masy karmelowej
Wierzch:
– orzeszki prażone niesolone
– gorzka czekolada
– 4 łyżki mleka migdałowego
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10 minut.
Odsączone daktyle umieszczamy w malakserze i dodajemy pozostałe składniki masy karmelowej, czyli: ekstrakt waniliowy, masło orzechowe, sól, proszek maca. Włączamy malakser i czekamy aż cała masa się dobrze połączą ze sobą i otrzymamy gładką konsystencję bez grudek. Gotowy karmel przekładamy do miseczki.
Następnie do malaksera wkładamy mąkę owsianą ( jeśli jej nie mamy to za pomocą młynka do kawy mielimy płatki owsiane i w ten sposób otrzymamy mąkę owsianą) i 1/3 szklanki karmelu, który wykonaliśmy przed chwilą. Ponownie łączymy malakser i czekamy aż składniki się dobrze połączą ze sobą.
Małe naczynie wykładamy papierem do pieczenia i na spód umieszczamy warstwę orzechową, dociskamy mocno za pomocą szklanki. Następnie kładziemy karmel, delikatnie wyrównujemy. Następnie w masę karmelową wciskamy orzeszki ziemne. Całą zawartość wkładamy do zamrażarki na 1,5 godziny.
Zamrożony baton wyciągamy z zamrażarki i kroimy na prostokąty.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy mleko. Mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści zanurzamy w niej naszego snickersa i za pomocą dwóch widelców obracamy go by cały pokrył się czekoladą. Pokryty czekolada baton odkładamy na bok i pozwalamy by nadmiar czekolady spłynął. Gotowe batony wkładamy do lodówki na 15 minut i pozwalamy by czekolada zastygła.
Bardzo smaczna i zdrowa przekąska, bez cukru, bez laktozy, wszystko co dobre zawarte w jednym batoniku, a dzieciaki i miłośnicy słodkości pokochają go od pierwszego kęsa!