Batony musli z żurawiną, nasionami i gryką ekspandowaną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Batony musli z żurawiną, nasionami i gryką ekspandowaną. Idealne o każdej porze roku i świetne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego jednocześnie. Smak batona jest bajeczny, szybko doda nam energii. Nie zawiera cukru, same naturalne składniki. Baton musli jest świetną przekąską i możemy mieć ją zawsze przy sobie.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B6, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki gryki ekspandowanej
– ½ szklanki prawdziwego kakao
– ¾ szklanki żurawiny suszonej
– ½ szklanki pestek dyni
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ szklanki oleju kokosowego
– ¼ szklanki orzechów wg uznania
– ½ szklanki masła orzechowego
– ½ szklanki syropu klonowego
Do garnka wkładamy masło orzechowe, olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Delikatnie podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszcza i połączą ze sobą. Gotowy sos czekoladowy ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składniki, czyli grykę ekspandowaną, żurawinę, pestki dyni i posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z ziarnami. Gotową formę umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Schłodzony baton kroimy na prostokąty i delektujemy się zdrowym, smacznym batonem z żurawiną i nasionami. Smacznego.
BATON MUSLI Z ŻURAWINĄ, NASIONAMI I GRYKĄ EKSPANDOWANĄ!