Makaron z pesto z zielonego groszku i bobem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makaron z pesto z zielonego groszku i bobem. Niezależnie czy chcesz wprowadzić więcej warzywa czy białka do diety to ten przepis jest koniecznością. Bezglutenowy makaron Sanletti jest idealnie wymieszany z kremowym, aromatycznym pesto. Pyszny i pożywny makaron. Sprawdź ten super, prosty przepis na makaron spaghetti Sanletti. Jest to szybkie i łatwe danie z makaronem, mrożonym groszkiem, porem i bobem. Posiłek ten jest przyjazny dla wegetarian i ma niską kaloryczność.
Makaron Sanletti to element zdrowej, zróżnicowanej, nowoczesnej oraz zbilansowanej diety. Bezglutenowe makarony to podstawa szybkich i smacznych dań. Są znakomitym dodatkiem do sałatek, jak i świetnie się sprawdzą w formie obiadu. Makarony te charakteryzują się prostym składem i są idealne dla osób nietolerujących glutenu, chorujących na alergię pokarmową lub z chorym na celiakię. Są znakomite dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jedno opakowanie jest idealne dla czteroosobowej rodziny. Makarony są dostępne w czterech rodzajach: kolanka, spaghetti, świderki i penne pióra. Każdy z nas znajdzie swój ulubiony rodzaj. Stworzone są przez polskiego producenta Incola, który specjalizuje się w produkcji wyrobów bezglutenowych.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Składniki jakie są potrzebne:
– 160 g mrożonego groszku
– 100 g mrożonego bobu
– 250 g sera ricotta
– olej do smażenia
– biała część pora
– sól, pieprz
– sok z połówki cytryny
– 150 g makaronu
– pęczek szczypiorku
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zachowaj trochę wody po ugotowaniu makaronu.
Groszek i bób wsadź do osobnych misek, zalej gorącą wodą. Pozostaw na 1 minutę, następnie odcedź.
Około ¾ groszku zmiksuj za pomocą blendera ręcznego, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dodaj ser ricotta i ponownie miksuj całość.
Na patelni podgrzej olej i usmaż pokrojonego pora, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut.
Dodaj bób, pozostały groszek i smaż przez kolejne 2 minuty.
Połącz podsmażone składniki z puree z groszku, wlej sok z cytryny, w razie potrzeby przypraw.
Przełóż ugotowany makaron do miski, dodaj mieszankę z groszkiem i bobem. Wlej odrobinę wody po ugotowanym makaronie by rozrzedzić odrobinę pesto. Wymieszaj.
Makaron rozłóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Pewnie spytasz czemu groszek w pesto? Po pierwsze jest pyszny. Po drugie oferuje, aż 5 gramów białka w 100 g produktu. To szalone, prawda?! Na koniec tworzy ultra kremową bazę, która w idealny sposób otula makaron spaghetti. Jest to wspaniały posiłek, jeśli szukasz czegoś zarówno pocieszająco, jak i zdrowego to polecam ten przepis.
Post sponsorowany.