Najlepsze ciasto na pierogi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Najlepsze ciasto na pierogi. Domowe ciasto na pierogi to coś pięknego! To praca pełna miłości, ale absolutnie jest tego warta. Tutaj dzielę się z Tobą jak zrobić ciasto na pierożki. Łatwy przepis do naśladowania, kompletne rady dla początkujących! Ciasto na pierogi od podstaw wymaga tylko czterech składników – mąki, oleju, soli i wody – a temperatura wody pozwala uzyskać różne rodzaje ciasta. Pozwól ciastu odpocząć, dzięki czemu będzie mogło pełniej wchłonąć wodę i zrelaksować się, co sprawi, że wałkowanie stanie się jeszcze łatwiejsze.
Składniki jakie są potrzebne:
– 500 g maki pszennej typu 450
– 100 ml oleju
– 1 łyżeczka soli
– 250 ml gorącej wody
Do miski wsyp mąkę i sól, wlej olej rzepakowy i gorącą wodę. Uwaga by się nie poparzyć!
Wyrób ręcznie ciasto, powinno być ono miękkie, elastyczne i plastyczne.
Z ciasta zrób kulę, przykryj ściereczką lub owiń w folię i odłóż na bok na około 30 minut.
Jest to istotny element, ponieważ ciasto nie będzie się kruszyć podczas wałkowania.
Odwiń ciasto z folii, podziel na 3 części.
Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wytnij kółka.
Delikatnie każde koło rozciągnij w dłoni na środek włóż dowolny farsz.
Gotowy pierożek zwiń na pół, sklejając boki.
Gotowe pierożki przykryj ściereczką by nie wyschły.
Przepis na ciasto na pierogi jest prosty i łatwy do wykonania. Rezultatem jest delikatne i ciągnące się ciasto, z którym łatwo się pracuje i uformujesz każdego pierożka. Bardzo lubię robić pierogi dla mojej rodziny. Jednak 7 lat temu nadal byłam w tym nowicjuszem. Technika, jaką stosowałem wówczas przy robieniu pierogów, bardzo mi odpowiadała. Ale z biegiem lat moje umiejętności robienia pierogów znacznie się poprawiły!
Ale każdy musi od czegoś zacząć. Nie jest łatwo zrobić ciasto na pierogi w sposób, w jaki robią to profesjonaliści, gdy jesteś kompletnym nowicjuszem. Oto mój przewodnik dla początkujących dotyczący robienia ciasta na pierogi. Doskonal swoje umiejętności w miarę upływu czasu!