Smaczny i zdrowy sos pomidorowo ziołowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smaczny i zdrowy sos pomidorowo ziołowy. Bardzo bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Świetnie nadaje się do makaronu, lasagne, zapiekanek oraz innych potraw na bazie pomidorów. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie się nim gdy nie mamy w zasięgu zdrowego pomidora, czyli mówię tu o okresie jesienno-zimowym. Teraz mamy wspaniała okazję zerwać je z własnego ogrodu, a te osoby co nie posiadają swoich pomidorków mogą śmiało je zakupić na targowisku od zaufanego rolnika.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3,5 kg pomidorów (nie wodnistych)
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka soli
– 5 ząbków czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarenkach
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka bazylii
– kilka ziarenek ziela angielskiego
Pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy twardą część. Pomidory umieszczamy w garnku i miksujemy na gładką papkę. Garnek pełen musu pomidorowego stawiamy na gazie, dodajemy cukier, sól oraz resztę przypraw i dusimy je przez godzinę.
Ziarenka pieprzu i ziela angielskiego mielimy w młynku, łączymy z posiekanym czosnkiem i dodajemy do pomidorów. Ściągamy pokrywkę i gotujemy sos na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek.
Gotowy sos przelewamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po kilku godzinach odkładamy je do spiżarni.
SMACZNY I ZDROWY SOS POMIDOROWO ZIOŁOWY!