Dietetyczna sałatka coleslaw.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczna sałatka coleslaw. Surówka ta jest klasykiem. Jest bardzo łatwa w wykonaniu i bardzo tania, składniki z łatwością znajdziemy w pobliskim warzywniku. Uwielbiam jej chrupkość i to, że pasuje jako sałatka do obiadu, dodatek do grilla czy domowego hamburgera. Warto jeść sałatki codziennie!
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Natka pietruszki jest bogactwem wielu witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej skład wchodzą: witamina A, C, E, beta-karoten, sole mineralne: mangan, miedź, fosfor, cynk, magnez, żelazo, wapń, potas. Jedzenie pietruszki wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. Łagodzi bóle miesiączkowe oraz odświeża oddech.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 mała puszka kukurydzy
– jogurt grecki
– 2 marchewki
– natka pietruszki
– szczypiorek
– ½ małej, białej kapusty
– 1 łyżka musztardy
– sól, pieprz
– 2 łyżki octu jabłkowego
Odrywamy zewnętrzne liście kapusty. następnie kroimy ją na ćwiartki i siekamy drobno. Posiekaną kapustę przekładamy do miski i solimy. Ugniatamy aby kapusta zmiękła i zaczęła puszczać sok. Nadmiar płynu odlewamy.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki i szczypiorek siekamy drobno. Posiekane warzywa dodajemy do kapusty. Odsączamy kukurydzę i również przekładamy ją do miski. Na koniec robimy sos. Do miski wkładamy dodajemy musztardę, ocet jabłkowy, jogurt grecki, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i polewamy nim warzywa. Całość mieszamy. Gotowe.
Sałatkę coleslaw przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje gdy jest schłodzona.
Bardzo smaczna i zdrowa. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek.
DIETETYCZNA SAŁATKA COLESLAW!