Sałatka z tuńczykiem i makaronem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z tuńczykiem i makaronem. Jest to typowo klasyczna sałatka. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu i wszystkie składniki, które potrzebujemy są pod ręką. Brzmi prosto, ale połączenie składników daje uzależniający smak, gdy zaczniemy ją jeść to nie możemy przestać.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 garście makaronu pełnoziarnistego
– 2 puszki tuńczyka w wodzie
– ½ słoiczka oliwek czarnych
– 5 małych pomidorów
– 1 czerwona cebula
-100 g starego sera mozzarella
– natka pietruszki
– 1 papryka czerwona
– sól, pieprz
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Z tuńczyka odlewamy wodę, rybę przekładamy do miski.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, oliwki na połówki, pomidory kroimy w ćwiartki, warzywa dodajemy do ryby. Dodajemy starty ser mozzarella, sól, pieprz i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka gotowa.
Pełna smaku i wspaniałego aromatu. Fantastyczna na każdą okazję.