Właściwości oleju lnianego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Właściwości oleju lnianego. Obecnie istnieje wiele rodzajów olejów kuchennych a jednym z nich, który w ostatnich latach zyskuje na znaczeniu jest olej lniany.
Co to jest olej lniany? Olejem lnianym jest uzyskiwany z suszonych nasion rośliny lnu, często przez tłoczenie na zimno. Nazwa „virgin” na butelkach oleju z siemienia lnianego oznacza, że olej ekstrahowano wyłącznie środkami mechanicznymi, bez użycia jakichkolwiek chemicznych rozpuszczalników. Rafinowany olej lniany oznacza coś wręcz przeciwnego. Ma łagodny, orzechowy smak.
Olej z siemienia lnianego ma zdecydowanie swoje zalety. Olej lniany jest pełen składników odżywczych, takich jak potas i kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3, które według doniesień poprawiają stan serca, zmniejszają stany zapalne i obniżają ryzyko niektórych rodzajów raka. Inne udowodnione zalety oleju lnianego obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, poprawę zdrowia, układu trawiennego oraz zmniejszenie trądziku i nasilenia wyprysków.
Zazwyczaj olej ma kolor złotożółty i ma niższą temperaturę dymu niż inne tłuszcze do gotowania, co czyni go najlepszym wyborem do stosowana w sałatkach i innych daniach bez gotowania. Podczas gotowania olej nie tylko może stracić część swojego orzechowego smaku ale może również palić się, stać się gorzkim i mniej atrakcyjnym. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie surowego oleju lnianego.
Olej lniany ma krótki okres przydatności do spożycia, więc jeśli nie używamy go zbyt często, jełczeje bardzo szybko. Olej lniany zawiera witaminy takie jak: B1, B2, C, E i karoten, formę witaminy A. Olej zawiera także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-6 i omega-9 oraz składniki mineralne: cynk, żelazo i minerały śladowe, takie jak magnez, fosfor, potas i wapń. Jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które sprzyjają zdrowemu sercu.
A jakie są te korzyści? No to ruszamy!
1.Nowotwory.
Dwa najważniejsze składniki siemienia lnianego, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem, to kwasy tłuszczowe omega-3 i lignany. Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w nasionach lnu, zwane ALA (kwas alfa-linolenowy), hamują występowanie i wzrost guza.
Lignany (które są fito chemikaliami, takimi jak fitoestrogen) mogą pomóc chronić przed nowotworami hormonalnymi, takimi jak rak piersi i prostaty, blokując enzymy biorące udział w metabolizmie hormonów. Ten fitoestrogen wiąże się z receptorami komórkowymi, blokując zdolność wiązania własnych hormonów. To zakłóca wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
2.Choroba sercowo-naczyniowa.
Sercowo naczyniowy olej lniany jest jak smar dla naczyń krwionośnych. Wydaje się, że zapobiega przywieraniu białych krwinek do wewnętrznych ścian naczyń krwionośnych. Najwyraźniej olej lniany jest również przydatny w leczeniu nieregularnego bicia serca (arytmii) i niewydolności serca!
3.Cukrzyca.
Stosując całe nasiona, siemię lniane może poprawić wrażliwość na glukozę u osób nietolerujących glukozy. Może to być związane z właściwościami przeciwutleniającymi nasion. Innymi słowy, może nieznacznie poprawić poziom cukru we krwi.
4.Zapalenie.
Wykazano, że ALA zmniejsza reakcje zapalne u ludzi. Zmniejszenie stanu zapalnego związanego z nagromadzeniem płytki w tętnicach może być innym sposobem w jaki siemię lniane pomaga zapobiegać zawałom serca i udarom.
5.Zespół suchych oczu.
Według doktora Jacka Greinera z Schepens Eye Research Institute w Bostonie dieta wysokotłuszczowa jest częściowo odpowiedzialna za ten zespół. Dieta wysokotłuszczowa zapobiega wydostawaniu się oleju z gruczołów ocznych. Staje się zbyt gęsta! Uważa, że tłuszcz omega-3 w olejach lnianych zmiękcza wydzieliny gruczołów aby mogły płynąć.
6.Zapalenie stawów.
ALA, jak wspomniano wcześniej, zmniejszają stany zapalne w ciele. Dlatego olej lniany jest przydatny w reumatoidalnym zapaleniu stawów i innych chorobach zapalnych (obrzęki).
7.Depresja.
Olej lniany i omega-3 zawierają kwasy dokozaheksaenowy i eikozapentanowy. Osoby ze znaczną depresją cierpią na niski poziom tych związków. Związki te występują również w orzechach włoskich i rybach.
8.Choroba wątroby.
Lignany (fitochemikalia) w nasionach lnu może zmniejszać czynnik ryzyka chorób wątroby.
9.Pomaga w odchudzaniu.
Podobnie jak siemię lniane, olej lniany może również czynić cuda w odchudzaniu; dzieje się tak przede wszystkim ze względu na jego zdolność do poprawy zdrowia trawiennego. Olej lniany smaruje okrężnicę i działa jako naturalny środek przeczyszczający a także łagodzi zaparcia. Płynniejszy odpływ toksyn i odpadów ułatwia odchudzanie.
Możemy używać oleju lnianego do sosów sałatkowych , dipów i dressingów. Niektóre osoby dodają również odrobinę oleju do koktajli, soków i smoothie aby uzyskać dodatkową zdrowy zastrzyk. Olej lniany ma również niską temperaturę palenia, więc naprawdę nie zaleca się gotowania potraw w oleju lnianym. Możemy ryzykować utratę niezbędnych składników odżywczych.
Śmiało włączmy olej lniany do swojej diety.