Cynamonowe pączki z dziurką z piekarnika. Amerykańskie pączki.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cynamonowe pączki z dziurką z piekarnika. Amerykańskie pączki. Domowe pączki są łatwe do zrobienia, wystarczy kilka minut i będziemy się zajadać smacznymi i zdrowymi pączkami cynamonowymi. Świetny przepis do wykonania pączków samodzielnie w domu. Chwytajmy za składniki i do dzieła!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 jajko
– ¼ kostki masła
– 5 łyżek cukru kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ¾ szklanki jogurtu greckiego
Cynamonowy cukier:
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki cukru kokosowego
– 2 łyżki mleka kokosowego
– 1 ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
Glazura:
– 3 łyżki musu/kremu kokosowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Zaczynamy od wykonania cynamonowego cukru. Do garnka wkładamy masło, cynamon, cukier kokosowy i dolewamy mleka. Garnek stawiamy na ogniu i czekamy, aż zawartość jego się połączy. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy składniki będą połączone ściągamy z ognia i odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i mąkę kukurydzianą. Mieszamy suche składniki. Teraz dodajemy składniki mokre, czyli: jajko, masło roztopione, jogurt grecki, mleko. Za pomocą miksera wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy.
Foremkę do pączków smarujemy tłuszczem. Następnie kładziemy po łyżeczce cukru cynamonowego i rozsmarowujemy po dnie foremki. Teraz kładziemy ciasto na pączki do ¾ wysokości foremki.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i umieszczamy w nim formę z pączkami. Pieczemy przez 10 minut. Przed wyciągnięciem sprowadzamy za pomocą patyczka czy pączki są upieczone.
Gotowe pączki wyciągamy i odstawiamy aby lekko ostygły.
Do garnka wkładamy mus kokosowy i dodajemy esencję z wanilii. Podgrzewamy i czekamy, aż mus się rozpuści.
Schłodzone pączki wyciągamy z formy i wierz polewamy musem kokosowym.
Pączusie gotowe. Smaczne, zdrowe bez nadmiaru tłuszczu.