Czekoladowy jagielnik z jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowy jagielnik z jagodami. Jest to wspaniałe ciasto dla całej rodziny. Miękkie i delikatne ciasto z galaretką idealne dla dzieci. Wspaniale też nadaje się na przyjęcie urodzinowe i inne okazje okolicznościowe. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to właśnie to ciasto w zupełności nas zaspokoi, a przy okazji dostarczymy sobie składników odżywczych, minerałów, witamin, które mogą poprawić stan naszego zdrowia.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 200 g gorzkiej czekolady 81%
– 500 g jagód
– ¼ szklanki oleju kokosowego
– 2 szklanki mleka migdałowego
– ¼ szklanki cukru
– 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
– 5 szklanek wrzątku
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do stężenia.
Kaszę przelewamy raz zimna raz ciepłą wodą by pozbyć się goryczki. Mleko gotujemy i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż kasza będzie miękka. Gorącą, ugotowana kaszę miksujemy na gładka masę, dodajemy olej kokosowy i cukier. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dodajemy do kaszy, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Czekoladowy masę umieszczamy w tortownicy, dokładnie dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy i dekorujemy owocami. Następnie wylewamy gęstniejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki.
Ciasto jest gotowe do jedzenia jak galaretka ładnie zgęstnieje.
Idealne ciasto na weekend! Smaczne i zdrowe! Aż ciężko się od niego oderwać!
Smacznego!