Domowa kawa mrożona z miodem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa kawa mrożona z miodem. Ten przepis na mrożoną kawę jest bardzo łatwy, szybki i nie obciąża mocno naszego budżetu. Kawa mrożona smakuje tak jak w kawiarni albo jeszcze lepiej! W kawiarniach jest ogromny wybór wspaniałych kaw, jednak codzienne wizyty w tych miejscach mogą mocno odbić się na naszym portfelu. Ale nic nie przebije domowej wersji kawy mrożonej – pod względem smaku i ceny oczywiście! Dzięki prostemu, idealnemu przepisowi na mrożoną kawę już nigdy nie będziemy przepłacać za kawusię. Najlepszą kawę zrobimy w domowym zaciszu!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżeczki kawy mielonej
– mleko kokosowe
– szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka miodu
– woda
Kawę zaparzamy, następnie odcedzamy i dodajemy cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy miód. Mieszamy. Foremkę na kostki lodu wypełniamy kawą i wkładamy do zamrażarki. Gotowe, zamrożone kostki lodu umieszczamy w szklance i zalewamy mlekiem. Gotowe. Prawda, że łatwo i szybko.
Wszystko co musimy zrobić to uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż kawa nam zamarznie. Jest to idealna kawusia na ciepłe, słoneczne dni.