Domowa mrożona kawa waniliowa z cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa mrożona kawa waniliowa z cynamonem. Mrożona kawa jest obowiązkowa w okresie letnim. Mimo, że większość z nas uwielbia pewnie małą, ciepłą filiżankę kawy, jednak w ciepły dzień może okazać się ona zbyt gorąca. Warto wtedy wykonać mrożoną kawę waniliową z cynamonem, która jest bardzo aromatyczna i oczywiście bardzo smaczna. Fajne w tym przepisie jest to, że używamy zimnej kawy i dodajemy parę dodatków i możemy się nią delektować przez cały dzień.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Kawa:
– 1 ½ szklanki kawy sypanej
– 8 szklanek wody
– lód
– mleko
Syrop cynamonowo waniliowy:
– 1 szklanka erytrytolu
– 1 szklanka wody
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżka mielonego cynamonu
– 1 laska wanilii
Kawę wsypujemy do dzbanka zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i przykrywamy i zostawiamy na całą noc w temperaturze pokojowej. Rano odcedzamy kawę. Odcedzoną kawkę umieszczamy w lodówce by się schłodziła.
Teraz będziemy wykonywali syrop cynamonowo waniliowy. Do garnka wsypujemy erytrytol, wodę i pokrojoną laskę wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy cynamon i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Syrop przelewamy przez gęste sito by pozbyć się resztek wanilii. Syrop przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni.
Dużą szklankę wypełniamy kostkami lodu (wg uznania) dodajemy kawę, wlewamy syrop cynamonowo waniliowy i mleko. Podajemy natychmiast.
Mrożona kawa waniliowa, która jest bardzo łatwa do zrobienia i jest ułamkiem ceny jaką zapłacilibyśmy w kawiarni. Domowa mrożona kawa waniliowa jest idealna na upalny dzień. Kto chętny?