Domowe masło słonecznikowe.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe masło słonecznikowe. Wspaniałe masło dla tych, którzy nie mogą jeść orzechów oraz dla tych, którzy chcą posmakować jak smakuje masło słonecznikowe. Osobiście przepadam za masłem orzechowym, jednak czasami potrzebuje zmiany i oto jest masło słonecznikowe bez dodatku cukru, bez soli, bez konserwantów, same naturalne składniki bez ulepszaczy! Dlatego robię własną wersję masła, którą mogę się cieszyć każdego dnia.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 szklanki słonecznika
– 2 łyżki miodu
– 3 łyżki oleju kokosowego
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
Pestki słonecznika wysypujemy na blaszkę do pieczenia, którą wcześnie wyłożyliśmy papierem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ziarna słonecznika przekładamy do malaksera dodajemy miód, sól i olej kokosowy. Miksujemy do powstania gładkiej konsystencji. Gotowe masło przekładamy do słoiczka. Zakręcamy szczelnie i wkładamy do lodówki.
Od teraz mamy pod ręką zdrowe i smaczne masło słonecznikowe. Sami widzicie, że wykonanie mała jest banalnie proste i bardzo szybkie. Więc czy warto je kupować? Nie sądzę!
Smacznego!